Stable block with hay store above
i
Basement - wine cellar
i
Kitchen
i
Billiards room
i
Nursery
i
Staff bedroom
i

How People Lived

Like houses of the Georgian period, large houses of the Victorian period would require staff to ensure their smooth running. Therefore there continued to be a hierarchy of staff and owners space. In College Green House the kitchen was no longer in the basement, it was now on ground level connected to the stable yard and able to receive much more natural light. The servants were also no longer expected to sleep in the attic, although they were still at the top of the house.

The ground and first floor of College Green House were reserved for living, entertaining and sleeping space for the family. These areas would have been extravagantly decorated as a show of wealth and sophistication. Intricate plasterwork was employed throughout, as well as wood graining and heavy wallpapers, such as Anaglypta or Lincrusta.