Games room
i
Bedroom
i
Living room
i
Bedroom
i
Sitting room
i
Cast Iron Veranda
i

How People Lived

The layout of Ormeau Park House is fairly typical of Victorian design with living and entertaining space to the front of the house, accessed from the front door and the kitchen to the back of the house. The kitchen is connected to a back yard area where the toilet would be located in outbuildings. The yard would also be used for doing and hanging laundry.

Ormeau Park House would have been occupied by a middle class superintendent and therefore has a generous amount of entertaining space. A games room is accessed from the living room and would have been used as a space to play cards or billards. This room would have been a particularly light space as it has a large bay window with four windows.

Sustainability

An outside yard with a washing line allows laundry to be dried using heat from the sun rather than using the energy consuming tumble drier.

Placing windows, sun rooms and other highly glazed spaces on the south side of a building allows them to take advantage of the heat from the sun throughout the day, passively warming the house. Limiting windows on the north side of a house stops heat being lost.